Friday, June 6, 2008

Appelcake uit de Flexipan

Tijdens het opruimen van een van mijn gigantische keukenlades, kwam ik mijn geliefde flexipannen van DeMarle tegen. Ze waren een beetje onderop geraakt.


Het zijn siliconen bakvormen, die je alleen op party’s à la Tupperware kan kopen. Die gezellige dames onderonsjes, waarbij je altijd uit een soort [misplaatste] loyaliteit richting gastvrouw wat aan moet schaffen. [Naar mijn mening behoorlijk vreselijke verkoop praktijken, maar dat even terzijde.]


Terug naar de flexipannen. Aardig aan de prijs, maar ze zijn dan ook even geweldig als ze duur zijn. Hierin kan geen cake of taart mislukken. Doordat ze een beetje door de keukenla zijn gaan zwerven [en het trieste feit dat mijn oven van model Amerikaans Groot, naar combi Hollands Klein is gekrompen] heb ik ze al een tijd niet gebruikt. Maar nu ik ze weer in mijn handen heb, toch even kijken of ze echt niet in mijn bescheiden oventje passen. En ja hoor, mijn dag kan niet meer stuk. Eentje past….

Anderhalf uur later komt dit er uit wippen: een overheerlijke appelcake
Overigens ook prima te maken in een gewone springvorm, maar misschien zijn dan wat meer baktalenten vereist ;-)

200 gram zachte [room]boter
150 gram suiker
Zakje vanille suiker
225 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
4 zoete appels
2 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel
3 eetlepels abrikozen jam

Mix de boter. Voeg meel, [vanille] suiker en eieren toe. Mix een minuut of twee. Schep in springvorm [of flexipan, hehe]. Schil appels, verwijder klokhuizen en snij in partjes. Verdeel appelschijfjes over het beslag. Meng de twee eetlepels suiker met kaneel. Strooi over appeltjes. Zet ongeveer anderhalf uur in de oven op 160 graden.
Laat de appelcake afkoelen. Verwarm abrikozen jam in een pannetje [of magnetron] en strijk de gesmolten jam over de taart. Voila!



Mind the little vulture in the back =)



When I was cleaning up one of my enormous kitchen drawers this afternoon, I came across my much loved flexipans from DeMarle.


They were kinda snowed under in my pretty messy drawer. These silicon moulds, you can only buy at Tupperware like parties. You know these ladies-get-togethers, where you always feel you need to buy something, so you won’t offend the hostess. [Horrible sales tactics in my opinion, but let's not get side tracked.]

Back to the flexipans. Pretty pricey, but I have to admit they are just as amazing. No cake or pie can go wrong in these suckers. As they went on a trip in my kitchen drawer [plus the sad fact that my Super Size American Oven has diminished to a Super Small Size Dutch Combi Oven] I haven’t used them in a while.

So as they go through my hands today, I really need to see if they still won’t fit my modest oven. And I guess it’s my lucky day. One of the moulds does fit. So an hour and a half later this is what came out of my flexipan: a delicious apple cake

Use:

Any box of yellow cake [but the one using butter works a bit better with the appels]

ingredients mentioned on the box
3 apples [sweet, like Gala]
teaspoon of vanilla extract
2 table spoons of sugar
2 teaspoons of cinnamon
3 table spoons of apricot jam

Prepare cake mixture as instructed on box. Put it in flexipan [or just any ordinary spring form].
Peel appels and slice them. Spread over cakemix. Combine sugar and cinnamon. Cover apples with it. Follow instructions on box again for temperatures and times. Might need some extra time because of the apples. When done, let the cake cool off. Warm up the apricot jam [on stove or in microwave] and spread over cake. Voila!

1 comment:

wbg said...

Jummie!!!! Ziet er heerlijk uit!